Over Valcrosa

Kom je bij B&B Valcrosa binnen dan kun je heerlijk op de bank ploffen of aan de leestafel gaan zitten. Pak een boek of tijdschrift uit de kast, kijk uit het raam naar het uitzicht en kom tot rust.
In de eetruimte van het kleine kloostertje staat elke morgen het ontbijt klaar, dat verzorg ik voor jullie.
Heb je zin om ’s avonds zelf of samen te kokkerellen duik dan onze keuken in. De wijnen van POGGIO, CORDARA en de plaatselijke wijnboeren staan klaar om geopend te worden, en voor de prijs hoef je ze niet te laten staan.
In de ruime keuken bevindt zich een vaatwasser. Doe of je thuis bent en neem na het opruimen een lekker bakje koffie, om nog even na te genieten van de dag.
In de slaapkamers is het heerlijk tot rust komen, voor de gasten die het liefst in een donkere kamer slapen, de luiken kunnen dicht. Je snapt wel dat de luiken open kunnen blijven voor diegene die het licht willen zien worden.
Voor alle deuren en ramen zitten horren, dus onverwachte visite hoef je niet te verwachten.

Niets moet, veel kan…

Ik help jullie graag, en als er vragen zijn, stel ze!

Geschiedenis

De geschiedenis van Valcrosa gaat terug tot de elfde/twaalfde eeuw. We weten dat zich in die tijd een groepje monniken heeft gevestigd op deze plek.
Zij kozen om twee belangrijke redenen voor Valcrosa:

  • Het weer; in de zomers niet te warm en ’s winters niet onder het vriespunt.
  • Bechikbaarheid van voldoende schoon water.

Door gebruik te maken van wat de natuur hen bood, groeide de gemeenschap uit tot wel 50 families. Zij produceerden o.a. zelf ook bakstenen en tegels. Restanten hiervan zijn nog steeds zichtbaar. Er waren twee houtovens, één in de keuken van de monikken en één buiten, voor gezamenlijk gebruik door de bewoners. De oven van de monniken is nu onderdeel van de eetruimte van B&B Valcrosa.

Na deze periode tot aan ongeveer de 19e eeuw is er weinig bekend over Valcrosa. Wat we wel weten is dat er een kaalslag heeft plaatsgevonden, nagenoeg alle eiken zijn gekapt in het gebied. Dit allemaal voor de productie van dwarsliggers voor de spoorlijnen.

In 1929 werd door familie van de huidige eigenaar Emilio, een stuk grond en het gebouw, waarin het voormalig kloostertje zich bevindt, gekocht. Hierin zit nu B&B Valcrosa. Emilio’s grootvader kocht nogeens 11 hectare grond en het huis op de heuvel aan. De buitenoven werd gerestaureerd door de vader van Emilio en is nog steeds in gebruik.

Vanaf de jaren 70 is Valcrosa 25 jaar onbewoond geweest en kwam langzaam in verval. Vanaf 2003 heeft Emilio, in een aantal jaren, bijna alle 70 hectare grond en alle gebouwen opgekocht. Hij werd hiermee de eigenaar van de hele heuvel Valcrosa.

Vanaf 2005 is er begonnen met de restauratie van de gebouwen en het herstellen van het landschap van Valcrosa. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de principes van haar eerste bewoners, de monniken. Gebruik maken van het biologische systeem, net als vroeger. Rekening houdend met het welzijn van alles……..Met respect voor de natuur, dieren, de mens en het LEVEN.